čtvrtek 4. prosince 2025

Rychlé sváteční občerstvení pro nečekané hosty 🎉

Také se Vám stává, že zazvoní telefon a ozve se: "Čau, Svaag! Dlouho jsme se neviděli a hádej co? Jedeme zrovna kolem! Jsi doma? Budeme u Tebe za 10 minut!" Své přátele nikdy neodmítnu, zvláště, když se někdy nevidíme tak často, jak bychom chtěli. Pro tyto případy mám v záloze pár jednoduchých a rychlých receptů, které ráda servíruji, a které můžete použít i třeba na firemní párty nebo Silvestra.

🎉 Rychlé slavnostní občerstvení vhodné i na Silvestra

🥓Datle ve slanině pečené dozlatova

Kombinace sladké datle a slané slaniny je naprosto neodolatelná – hosté většinou sáhnou po druhém kousku dřív, než se otočíte.

Ingredience

  • 20 sušených datlí

  • 20 plátků slaniny

  • párátka

Postup

  1. Troubu rozehřejte na 190 °C.

  2. Každou datli obalte kouskem slaniny a propíchněte párátkem.

  3. Pečte 12–15 minut, dokud slanina nepustí tuk a nezačne křupat.

  4. Podávejte teplé.

Orientační nutriční hodnoty / 100 g

  • Energetická hodnota: ~1 170 kJ / 280 kcal

  • Bílkoviny: ~13 g

  • Tuky: ~17 g

  • Sacharidy: ~20 g


🥒Okurkové lodičky s krémovým sýrem a brusinkami

Rychlé, svěží, krásně barevné a vegetariánské. Perfektní kontrast sladkého, slaného a křupavého.

Ingredience

  • 1 velká salátová okurka

  • 120 g žervé nebo lučiny

  • 1 lžíce medu

  • 2 lžíce sušených brusinek nasekaných nadrobno

  • špetka soli

  • volitelně: sekané vlašské ořechy

Postup

  1. Okurku podélně rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte na 3–4cm „lodičky“.

  2. Krémový sýr smíchejte s medem, solí a brusinkami.

  3. Naplňte okurkové lodičky a případně posypte ořechy.

  4. Podávejte ihned – maximální efekt a minimum práce.

Orientační nutriční hodnoty / 100 g

  • Energetická hodnota: ~430 kJ / 103 kcal

  • Bílkoviny: ~5 g

  • Tuky: ~6 g

  • Sacharidy: ~7 g


🍵 Horký nápoj z jablečného čaje, citronu a sušeného ovoce

A něco speciálního na zapití a prohřátí po cestě sněhem zaváté...
  • 1 sáček jablečného čaje

  • 300 ml horké vody

  • pár kousků sušených jablek nebo meruněk

  • 1 lžička medu

  • plátek citronu

Hotový nápoj už do 2 minut. Je laděný do tepla a jemné sladkosti, nepřebije ani slaninu, ani datle. Pro neřidiče je možné přidat do čaje trochu rumu nebo griotky pro oživení a vůni, kdy nápoj získá jemný "svařákový" dojem, přesto zůstane lehký.

  • Po zalití čaje horkou vodou nechte 3–5 minut louhovat.

  • Až poté přidejte 20–40 ml rumu nebo griotky. Alkohol se částečně odpaří, ale aroma zůstane zachováno.

  • Dochuťte medem, citronem či sušeným ovocem podle chuti.


Další tipy na rychlé občerstvení na tomto blogu:
- k vínu a bagetce domácí předpřipravená gardiniera
- také už můžete začít podávat likér z arónie nebo domácí svatojánskou ořechovku



Tento článek vznikl ve spolupráci se Svaggy. Svaggy je služba na doručování jídla mezinárodní kuchyně po Praze, která dbá na Váš životní styl a zdraví skrze výživu. Autorkou článku je Jiřina Kotková, zážitky a recept autentický, k výpočtu nutričních hodnot a výčtu možných alergenů byla použita AI. Obrázky jsou ilustrační, k jejich editaci byla taktéž použita AI.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Máte komentář? Podělte se o něj zde!