pondělí 8. prosince 2025

🔎Na stopě: Autentický vánoční punč🎄

 Nic nerozehřeje moji duši tolik, jako setkat se s lidmi, které mám upřímně ráda. Při příležitostech předvánočních večírků, adventních charitativních akcí, koncertů nebo návštěv lokálních adventních trhů po celé republice i daleko za našimi hranicemi. A dát si k tomu horký čaj, medovinu, svařák, nebo můj oblíbený vánoční punč. A věděli jste, že právě původ tradičního punče vonícího horkým kořením v ulicích nejednoho historického centra dalece přesahuje břehy evropského kontinentu? Nejen o tom je dnešní článek pro Váš ještě hřejivější adventní čas. Ale nejprve recept:

Autentický vánoční punč🎄

Ingredience (cca 4 porce)

  • 250 ml silného nálevu kvalitního černého čaje

  • 250 ml červeného vína

  • 250 ml pomerančové šťávy (ideálně 100 % čerstvé)

  • 200 ml tuzemského rumu (nebo kombinace 120 ml rumu + 80 ml griotky pro jemnější třešňové tóny)

  • 1 pomeranč nakrájený na půlměsíčky

  • 1 citron na plátky

  • 3 lžíce třtinového cukru nebo medu

  • 4 celé hřebíčky

  • 1 celá skořice 

  • 1 badyán

  • špetka strouhaného muškátového oříšku

  • volitelné: hrst rozinek nebo sušených meruněk pro ještě hlubší aroma

  • volitelné: vanilkový lusk


🎅 Postup

  1. V silnostěnném hrnci jemně zahřejte černý čaj, víno a pomerančovou šťávu společně s cukrem, kořením a plátky očištěných citrusů.

  2. Nechte táhnout na velmi mírném ohni 10 minut, ale nevařte – punč si tak uchová svou krásnou vůni i jemnost.

  3. Odstavte z plotny a přidejte rum (nebo rum s griotkou).

  4. Ochutnejte a doladěte sladkost a sílu podle chuti.

  5. Podávejte horké, ideálně ve sklenicích či hrncích se silnými stěnami, aby dlouho držely teplo.
    🎄🍷✨


🌟 Pro maximální vánoční aroma

  • Přidejte do hrnce při zahřívání kousek vanilkového lusku nebo hrst rozinek.

  • Po odstavení nechte punč 5 minut přikrytý „odpočívat“ – koření se nádherně rozvine a propojí.


🧮 Nutriční hodnoty (orientačně) / 100 ml

  • Energetická hodnota: ~420 kJ / 100 kcal

  • Sacharidy: ~11 g

  • Alkohol: ~7–8 %


🔎Na stopě, aneb okénko do historie

Možná ani netušíte, že kdykoli si vychutnáváte šálek horkého vánočního punče, držíte v rukou jeden z prvních příběhů fusion kuchyně světové gastronomie v koktejlu ze 17. století. Dnes se za „fusion“ považuje burger s kimchi nebo tiramisu s matchou, ale experimenty s chutěmi dálek začaly mnohem dříve a nejsou tak ani zdaleka výsadou jen moderních dní. 

První zmínky o „punch“ v anglickém kontextu se objevují prakticky zároveň s rozvojem koloniálních cest britského námořnictva Východoindické společnosti do Asie, kde si námořníci a obchodníci zamilovali místní nápoj pāñc („pět“) tvořený směsí alkoholu, citrusů, cukru, vody a koření ☀️🍋🥄🌿A protože pak domů na svých dlouhých plavbách ⚓🚢 vezli rum v sudech, citrusy na kurděje, víno, cukr a koření z kolonií, začali si v podpalubí míchat vlastní verzi voňavého elixíru jako alternativy k rumu na příděl, který nejen příjemně chutnal, ale také léčil nejrůznější zdravotní neduhy. Zároveň dlouhé dny na širém moři díky menšímu množství alkoholu ubíhaly v lepší náladě i veselejším rytmu. 🍊🍯🛢️ 

Neexistují sice přesvědčivé prameny, které by doložily, že v Indii existoval původní nápoj identický s evropským punčem před příchodem Evropanů, ale historikové se shodují, že název i recept byly adaptací, kterou si na základě svých zážitků Evropané vytvořili přímo na lodích během svých cest z nových světů. 

Některé teorie tvrdí, že slovo punč pochází z hindštiny, jiné ho označují za odvozeninu termínu běžně používaného pro sudy či sudové přepážky (angl. puncheon). 

Ať tak či onak, pro svou popularitu, chuť, vůni i léčivou schopnost (hlavně díky hřebíčku a skořici v kombinaci s medem) si nápoj snadno našel cestu do hostinců, salónů a barů i na pevnině, a rychle se rozšířil do různých koutů tehdejších evropských panství a všude tam, kde to hýřilo zábavou a společenským šumem. 🎉✨ 

V Rakousku v zimním období byl punč časem výrazně doporučován jako osvědčený lék na nachlazení (asi jako dneska Coldrex 👅), a tak se pro nás silně propojil právě se sychravým obdobím přelomu starého a nového roku, kde už zdomácněl a podává se v nejrůznějších obdobách dodnes.

Tak na zdraví!!!


Tento článek vznikl ve spolupráci se Svaggy. Svaggy je služba na doručování jídla mezinárodní kuchyně po Praze i Brně, která dbá na Váš životní styl a zdraví skrze výživu. Autorkou článku je Jiřina Kotková, zážitky a recept autentický, k výpočtu nutričních hodnot a výčtu možných alergenů byla použita AI. Obrázky jsou ilustrační, k jejich editaci byla taktéž použita AI.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Máte komentář? Podělte se o něj zde!