Také se Vám někdy stane, že máte v ledničce více ingrediencí, které jen tak nemizí, i když byste chtěli? Nedávno mi přátelé při oslavách donesli na stůl plněné feferonky. Mám je obecně ráda, ale v záplavě dalších pochutin zůstaly téměř nepovšimnuty. A bylo jich hodně. Tím myslím - opravdu hodně. Přes kilo. Co s tím? Přiznám se, že po nějakém čase už jsem je vědomě ignorovala, ale zabíraly mi přeci jen místo a můj kulinářský duch se s tím nechtěl jen tak smířit. Vznikla tedy myšlenka zakomponovat je do komplexnějšího jídla a zjemnit a ozvláštnit jejich chuť, kterou mohu doporučit nejen na Silvestra, ale kdykoliv se Vám sejde plněných feferonek více, než byste si přáli.
🌶️Pikantní dip z feferonek plněných sýrem
🛒 Suroviny (cca 4 porce / ~350–380 g)
200 g feferonek plněných měkkým sýrem v oleji, lehce okapané
2 větší rajčata
6 lžic jemných ovesných vloček
2 vejce natvrdo
Sůl dle chuti
(Volitelné) špetka česneku nebo kapka oleje z nálevu
Na ozdobu: petrželka kudrnka 🌿
🥣 Postup
Feferonky i s náplní a rajčata dejte do nádoby a krátce rozmixujte tyčovým mixérem. Nepřežeňte to – stačí, aby se směs spojila.
Přidejte jemné ovesné vločky a dobře promíchejte.
Nechte 5–10 minut odstát, aby vločky natáhly šťávu a dip zhoustl. Pokud bude potřeba ještě více zahustit, přidejte ovesné vločky dle potřeby. Hustotu přizpůsobte tomu, zda chcete získat pomazánku nebo spíše dip k zelenině.
Přidejte ručně nasekaná vajíčka natvrdo.
Osolte dle chuti, případně přidejte česnek - v mém případě ale nebylo potřeba.
Podávejte vychlazené, posypané čerstvou petrželkou. 🌿
Výsledná chuť je příjemně sladko-pikantní, jemná díky sýru, vločkám a vajíčkům. Skvěle se pak hodí jako pomazánka na
topinky nasucho
zeleninové hranolky (mrkev, okurka)
nebo k pečeným bramborám.
📊 Nutriční hodnoty (na 100 g)
Odhad podle běžných hodnot surovin (USDA, KalorickéTabulky.cz, průměrné hodnoty výrobců feferonek plněných sýrem).
Energetická hodnota: 773 kJ / 185 kcal
Bílkoviny: 7,2 g
Tuky: 11,6 g
Sacharidy: 10,5 g
Vláknina: 2,0 g
(Hodnoty se mohou mírně lišit podle typu feferonek a přesného množství náplně.)
Možné alergeny vyplývající z použitých surovin:
-
Mléko – ve feferonkách plněných měkkým sýrem je mléčná složka.
-
Vejce – dvě vejce natvrdo v receptu.
-
Lepek – pouze pokud použijete obyčejné ovesné vločky (většina není garantovaně bezlepková). – Pokud použijete certifikované bezlepkové vločky, lze tuto položku odstranit.
Další potenciální alergeny (dle výrobce):
– Některé plněné feferonky mohou obsahovat stopy ořechů, sóji, sezamu nebo celeru v závislosti na výrobci náplně

Žádné komentáře:
Okomentovat
Máte komentář? Podělte se o něj zde!