pondělí 1. prosince 2025

🌶️Pikantní dip z feferonek plněných sýrem

Také se Vám někdy stane, že máte v ledničce více ingrediencí, které jen tak nemizí, i když byste chtěli? Nedávno mi přátelé při oslavách donesli na stůl plněné feferonky. Mám je obecně ráda, ale v záplavě dalších pochutin zůstaly téměř nepovšimnuty. A bylo jich hodně. Tím myslím - opravdu hodně. Přes kilo. Co s tím? Přiznám se, že po nějakém čase už jsem je vědomě ignorovala, ale zabíraly mi přeci jen místo a můj kulinářský duch se s tím nechtěl jen tak smířit. Vznikla tedy myšlenka zakomponovat je do komplexnějšího jídla a zjemnit a ozvláštnit jejich chuť, kterou mohu doporučit nejen na Silvestra, ale kdykoliv se Vám sejde plněných feferonek více, než byste si přáli.

🌶️Pikantní dip z feferonek plněných sýrem

🛒 Suroviny (cca 4 porce / ~350–380 g)

  • 200 g feferonek plněných měkkým sýrem v oleji, lehce okapané

  • 2 větší rajčata

  • 6 lžic jemných ovesných vloček

  • 2 vejce natvrdo

  • Sůl dle chuti

  • (Volitelné) špetka česneku nebo kapka oleje z nálevu

  • Na ozdobu: petrželka kudrnka 🌿


🥣 Postup

  1. Feferonky i s náplní a rajčata dejte do nádoby a krátce rozmixujte tyčovým mixérem. Nepřežeňte to – stačí, aby se směs spojila.

  2. Přidejte jemné ovesné vločky a dobře promíchejte.

  3. Nechte 5–10 minut odstát, aby vločky natáhly šťávu a dip zhoustl. Pokud bude potřeba ještě více zahustit, přidejte ovesné vločky dle potřeby. Hustotu přizpůsobte tomu, zda chcete získat pomazánku nebo spíše dip k zelenině.

  4. Přidejte ručně nasekaná vajíčka natvrdo.

  5. Osolte dle chuti, případně přidejte česnek - v mém případě ale nebylo potřeba.

  6. Podávejte vychlazené, posypané čerstvou petrželkou. 🌿


Výsledná chuť je příjemně sladko-pikantní, jemná díky sýru, vločkám a vajíčkům. Skvěle se pak hodí jako pomazánka na 

nebo jako tekutější forma dipu na
  • zeleninové hranolky (mrkev, okurka)

  • nebo k pečeným bramborám.


📊 Nutriční hodnoty (na 100 g)

Odhad podle běžných hodnot surovin (USDA, KalorickéTabulky.cz, průměrné hodnoty výrobců feferonek plněných sýrem).

  • Energetická hodnota: 773 kJ / 185 kcal

  • Bílkoviny: 7,2 g

  • Tuky: 11,6 g

  • Sacharidy: 10,5 g

  • Vláknina: 2,0 g

(Hodnoty se mohou mírně lišit podle typu feferonek a přesného množství náplně.)


Možné alergeny vyplývající z použitých surovin:

  1. Mléko – ve feferonkách plněných měkkým sýrem je mléčná složka.

  2. Vejce – dvě vejce natvrdo v receptu.

  3. Lepek – pouze pokud použijete obyčejné ovesné vločky (většina není garantovaně bezlepková). – Pokud použijete certifikované bezlepkové vločky, lze tuto položku odstranit.

Další potenciální alergeny (dle výrobce): 

– Některé plněné feferonky mohou obsahovat stopy ořechů, sóji, sezamu nebo celeru v závislosti na výrobci náplně



Kterého jídla jste se také už v životě přejedli a vědomě se mu začali vyhýbat? Máte také své osvědčené pomazánky nebo jiné kuchyňské "likvidátory", kteří Vám se spotřebou pomohli? Podělte se o své příběhy do komentářů a inspirujme se navzájem!

Krásný prosinec bez zbytečného plýtvání přeje Svaag


Tento článek vznikl ve spolupráci se Svaggy. Svaggy je služba na doručování jídla mezinárodní kuchyně po Praze, která dbá na Váš životní styl a zdraví skrze výživu. Autorkou článku je Jiřina Kotková, zážitky a recept autentický, k výpočtu nutričních hodnot a výčtu možných alergenů byla použita AI. Obrázky jsou ilustrační, k jejich editaci byla taktéž použita AI.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Máte komentář? Podělte se o něj zde!