čtvrtek 27. listopadu 2025

Staročeský jáhelník na první adventní neděli ❅

 Před nedávnem jsem se účastnila skvělého kurzu na devatero štědrovečerních chodů staročeské kuchyně ve Skanzenu Kouřim. A musím říci, co chod, to poklad s příběhem. Věděli jste například, že typický kapr s bramborovým salátem se k nám dostal až v době první republiky, kdy se slavnostní jídla inspirovala francouzkou kuchyní? Ne, že by se kapr neobjevoval již dříve, ale obnovená tradice místních rybníků a potřeba zasytit nově vzniklý trh po rozpadu Rakouska-Uherska nahrávala marketingu své doby a propagaci nejrozšířenější české ryby do všech českých domácností. Je zajímavé sledovat, jak se trendy slavnostních jídel v čase mění - kdy například dnes už kapr bývá vytlačován řízky, kotletami nebo třeba lososem. Některé domácnosti přesedlaly na mořské plody, mísí se zvyky i pokrmy ze zemí celého světa. Jiné se naopak opět vrací k tradicím předválečným, prostým, uznávajícím místní suroviny, sezónnost a venkovského ducha. V tomto smyslu také otevírám svůj první adventní článek a inspiraci pro Vás.

Jáhelník se švestkami 🍑✨

Tradiční staročeská pochoutka, která se často objevovala na štědrovečerním stole v rámci devatera chodů.

Jáhelník je kouzelné jídlo – jednoduché, voňavé a dokonale hřejivé. Kombinace jáhel, másla a sladkého ovoce vytvoří jemný nákyp, který chutná skvěle teplý i studený. A velká výhoda? Můžete jej upéct předem a později už jen v troubě přihřát 🔥.


Ingredience (4 porce) 🥣

  • 250 g jáhel

  • 500 ml mléka

  • 30 g másla

  • 500 g čerstvých švestek (nebo cca 250 g sušených)

  • 80 g cukru

  • Špetka soli 🧂

  • 2 vejce

  • Tuk na vymazání formy (olej nebo máslo)


Postup 👩‍🍳

  1. Příprava jáhel:
    Jáhly několikrát propláchněte a spařte horkou vodou, aby ztratily hořkost. Zalijte dvojnásobným množstvím vody a vařte asi 8 minut, během vaření sbírejte pěnu.
    Poté odstavte, přikryjte utěrkou a nechte 15 minut dojít.

  2. Příprava směsi:
    Do teplých jáhel vmíchejte cukr, mléko, vejce a špetku soli.

  3. Vrstvení:
    Zapékací misku vymažte tukem 🧈.
    Na dno rozetřete polovinu jáhelné směsi, rozložte hustě švestky a přikryjte zbytkem jáhel.

  4. Zapečení:
    Povrch pokapejte rozpuštěným máslem a pečte při 180 °C do růžova (cca 25–30 minut) 🍽️.

  5. Podávání:
    Podávejte teplé, můžete pocukrovat nebo doplnit lžící zakysané smetany.


Tipy na obměnu 💡

Kořeněná zimní varianta ❄️

  • skořice

  • mletý badyán

  • hřebíček

  • kardamom

  • vanilka

Ovocné variace 🍎🍐🍇

  • jablka se slupkou

  • hrušky

  • švestky naložené v troše rumu

  • rozinky namočené v horké vodě či rumu

  • kombinace výše uvedeného ovoce nebo tuhé kousky povidel

Odlehčená verze 🌿

  • část mléka nahradit vodou

  • cukr nahradit datlovou pastou

  • přidat lžíci tvarohu do směsi pro více bílkovin

Křupavá krusta ✨

Před koncem pečení posypte povrch jemnými vločkami nebo nasekanými mandlemi.


Alergeny ⚠️

  • Alergen 7: mléko

  • Alergen 3: vejce

  • Možné: ořechy (pokud použijete v obměnách)


Nutriční hodnoty (na 1 porci) 📊

Orientační výpočty dle běžných tabulek potravin:

  • Energie: ~1350 kJ (320 kcal)

  • Bílkoviny: 10 g

  • Tuky: 8 g

  • Sacharidy: 54 g

  • Vláknina: 5–7 g


Recept vychází z tradiční úpravy Skanzenu Kouřim. Pro více infofrmací o skanzenu i akcích, kterých se v něm můžete účastnit navštivte jeho web. Obměny pochází z různých zdrojů přátel či starších českých kuchařek.

Součástí staročeských Vánoc a štědrovečerní tabule byl i poctivý domácí chléb, postní oplatky podávané s medem nebo sladká kynutá vánočka.

Na tomto blogu najdete již mnohá staročeská jídla, například slavnostní oběd inspirovaný chutěmi prvního prezidenta T.G.M.

Zaujal Vás článek? Recept vyzkoušejte a zanechte mi zde nebo na sociálních sítích Váš komentář. Sdílení a like mě také velmi potěší. 

Krásný vstup do prvního adventního víkendu přeje Svaag


Tento článek vznikl ve spolupráci se Svaggy. Svaggy je služba na doručování jídla mezinárodní kuchyně po Praze, která dbá na Váš životní styl a zdraví skrze výživu. Autorkou článku je Jiřina Kotková, zážitky a recept autentický, k výpočtu nutričních hodnot a výčtu možných alergenů byla použita AI. Obrázky jsou ilustrační, k jejich editaci byla taktéž použita AI.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Máte komentář? Podělte se o něj zde!