První mrazy ve mně vždy vyvolají chuť na kořeněné perníkové pečivo, které mám spojené zejména s příchodem zimy. Receptur na domácí perník je nespočet, ale já preferuji ty, které jsou měkké jako hřejivá peřinka a které příjemně pohladí zevnitř. A zároveň ty, které voní při přípravě, během pečení i na talíři. Dnes Vám přináším vlastní recept, který odráží všechno toto, a ještě je plný vlákniny z banánu a rozinek.
Vláčný perník s banánem, rozinkami a ořechy 🍯🍌🌰
⭐ Ingredience (na 1 plech)
Suché suroviny
-
400 g hladké mouky
-
180 g cukru krystal
-
1 balíček prášku do perníku
-
1 lžíce kakaa
-
Špetka soli 🧂
-
Mletá skořice podle chuti ✨
-
½ balíčku rozinek
-
Hrst nasekaných vlašských ořechů 🌰
Tekuté a ostatní suroviny
-
2 vejce 🥚🥚
-
70 g medu 🍯
-
250 ml mléka
-
100 ml oleje
-
Šťáva z ½ citronu 🍋
-
1 rozmačkaný banán 🍌
1 lžička mandlového aroma
🥣 Postup přípravy
-
Předehřejte troubu na 180 °C.
-
V míse smíchejte suché suroviny: mouku, cukr, prášek do perníku, kakao, sůl, skořici, rozinky a ořechy.
-
V druhé míse vyšlehejte vejce, přidejte med, mléko, olej, mandlové aroma, citronovou šťávu a rozmačkaný banán.
-
Spojte obě směsi a míchejte jen tak dlouho, aby se suroviny propojily — těsto má být hladké a hustší.
-
Těsto vlijte na vymazaný a vysypaný plech.
-
Pečte 30 minut při 180 °C nebo dokud špejle nevyjde čistá.
-
Nechte vychladnout — perník bude díky banánu, rozinkám a medu krásně vláčný, měkký a voňavý. ❤️
🔢 Nutriční hodnoty (na 100 g)
Celková hmotnost těsta je přibližně 1300 g.
Energetická hodnota: 311 kcal / 1301 kJ
-
Bílkoviny: 5,6 g
-
Tuky: 11,1 g
-
Sacharidy: 48,1 g
✨ Variace perníku
Chcete perník ještě víc provonět nebo mu dodat jinou texturu? Zde jsou ověřené a oblíbené úpravy, které také fungují skvěle:
🍎 Vláčný perník s jablkem
Přidejte 1 střední nahrubo nastrouhané jablko. Těsto je ještě šťavnatější a svěžejší.
🥃 Perník s rumem nebo rumovým aroma
Namísto voňavého mandlového aroma přidejte 1–2 lžíce rumu nebo 1 lžičku rumového aroma pro hlubší, hřejivou vůni. Rum se s perníkovým kořením perfetně snoubí odjakživa!
🌰 Ořechová varianta
Místo vlašských ořechů můžete použít:
- lískové oříšky
- mandle
- pekanové ořechy
- kešu pro jemnější chuť
Každý typ ořechů dodá perníku jinou texturu a chuťový profil.
🍒 Perník se sušenými brusinkami
Sušené brusinky dodají jemnou kyselkavost, krásnou barvu a vyšší šťavnatost. Můžete je na 10 minut namočit do teplého čaje nebo rumu — krásně nabobtnají a po upečení na řezu prosvítá jejich nádherná karmínově červená barva. Lahůdka i na pohled!
Jaké jsou vaše nejoblíbenější varianty perníku na plech? Podělte se o své zkušenosti dole do komentáře a pečte, lajkujte a sdílejte. Krásný vstup do zimního období přeje Svaag.
Thajská zmrzlina a čaj pro dobrý spánek
Banana bread z kvásku
Voňavý chléb z kvásku pro každý den a který zvládne i ten největší lenoch
Buchta Republika, kterou můžete upéct a ozdobit v jakýkoliv významný svátek dle své fantazie
Odlehčete si s mým oblíbeným Fit Brownies, ale neskutečnou čokoládovou vůní
Tento článek vznikl ve spolupráci se Svaggy. Svaggy je služba na doručování jídla mezinárodní kuchyně po Praze, která dbá na Váš životní styl a zdraví skrze výživu. Autorkou článku je Jiřina Kotková, k výpočtu nutričních hodnot a výčtu možných alergenů byla použita AI. Obrázky jsou ilustrační, k jejich editaci byla taktéž použita AI.

Žádné komentáře:
Okomentovat
Máte komentář? Podělte se o něj zde!