čtvrtek 13. listopadu 2025

🥬 Nejlepší dušené zelí nejen pro svatomartinskou husu 🪿

 Máme za sebou svátek svatého Martina a já ochutnala, jako každý rok, několikero jídel obsahujících neodmyslitelnou součást pečené husy - svatomartinské zelí. Dnes se s Vámi podělím o ty nejoblíbenější postupy, které u mě v kuchyni již léty zdomácněly. Uvidíte, že s tímto slow cooking přístupem po ochutnání už nebudete chtít dělat zelí jinak!

🥬1) Tradiční bílé svatomartinské kysané zelí 

✅ Ingredience (4 porce)

  • 600 g kysaného zelí

  • 150–200 ml vody

  • 1 lžička celého kmínu

  • 2 lžíce oleje nebo másla

  • 1 velká žlutá cibule – zvlášť na karamelizaci 

  • 1 lžička cukru nebo medu

  • Sůl, pepř

✅ Postup

  1. Zelí i s nálevem dejte do hrnce.

  2. Přidejte kmín podle chuti (pokud nebyl již součástí nálevu) a pomalinku duste při občasném míchání 35–45 min na mírném plameni.

  3. Cibulku nakrájejte najemno a na separátní pánvi pomalu restujte na tuku, dokud nezesládne.

  4. Ke konci restování k cibulce přidejte špetku cukru a nechte zkaramelizovat.

  5. Až bude zelí dokonale měkké, vmíchejte do něj na závěr karamelizovanou cibulku.

  6. Dochuťte solí a pepřem.

✅ Makroživiny (100 g hotového pokrmu)

  • Energie: 155 kJ / 37 kcal

  • Bílkoviny: 0,9 g

  • Sacharidy: 6,6 g

  • Tuky: 1,2 g


🍷🍇 2) Slavnostní červené svatomartinské zelí na víně s rozinkami/švestkami a červenou cibulí

Toto zelí je voňavé, měkké a chuťově dokonale podmanivé.

✅ Ingredience (4 porce)

  • 600 g červeného zelí

  • 1 červená cibule (na karamelizaci zvlášť)

  • 2 lžíce oleje/přepuštěného másla

  • 150 ml svatomartinského červeného vína

  • 2 hrsti rozinek, sušených švestek nebo kombinace

  • 1 hrubě nastrouhané červené jablko (volitelné)

  • 1 lžíce cukru nebo medu

  • 1 lžíce skořice

  • 100–150 ml vody/vývaru

  • Sůl, pepř

✅ Postup

  1. Zelí nakrájejte velmi najemno.

  2. V hrnci orestujte část červené cibule, přidejte zelí, sušené ovoce (švestky nakrájejte), případně i nastrouhané červené jablko.

  3. Podlijte vínem a vodou, přidejte skořici a duste 50–60 min, až ovoce nabobtná a vše změkne.

  4. Na separátní pánvi pomalu zkaramelizujte zbytek červené cibule.

  5. Když je zelí hotové, vmíchejte karamelizovanou cibuli.

  6. Dolaďte solí, pepřem a případně lžičkou vína.

✅ Makroživiny (100 g hotového pokrmu)

  • Energie: 245 kJ / 59 kcal

  • Bílkoviny: 1,0 g

  • Sacharidy: 11,8 g

  • Tuky: 1,1 g


🎓 Proč je zelí dobré nejen pro náš mikrobiom?

✅ 1. Bohaté na prebiotickou vlákninu

Zelí obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, kterou střevní bakterie fermentují a vytvářejí blahodárné mastné kyseliny.

✅ 2. Kysané zelí = přirozené probiotikum

Laktobacily z fermentace zlepšují imunitu, trávení a snižují zánět.

✅ 3. I naši předci ho jedli denně

  • vydrželo celou zimu

  • dodávalo vitamín C

  • chránilo před nemocemi

  • podporovalo trávení v době těžké, tučné stravy

  • bylo levné a výživné


Komentujte, sdílejte, lajkujte, ale hlavně vařte doma s chutí a s ohledem na svůj mikrobiom!


Tento článek vznikl ve spolupráci se Svaggy. Svaggy je služba na doručování jídla mezinárodní kuchyně po Praze, která dbá na Váš životní styl a zdraví skrze výživu. Autorkou článku je Jiřina Kotková, k výpočtu nutričních hodnot a výčtu možných alergenů byla použita AI. Obrázky jsou ilustrační, k jejich editaci byla taktéž použita AI. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Máte komentář? Podělte se o něj zde!