pondělí 10. listopadu 2025

🥐 Svatomartinské rohlíčky - kynutá i křehká klasika

Datum 11.11. je pro mě už od dětství jedno z nejoblíbenějších nejen proto, že obsahuje tolik jedniček! Miluji svátek sv. Martina a legendy, které se k němu vážou, stejně jako tradice, které se znovu dodržují už nejen na českém venkově. V kuchyni v tomto období chystám obvykle hned dva druhy svatomartinských rohlíčků - křehké s povidlovou a ořechovou náplní, a  kynuté vonící skořicí nebo plněné lahodným vanilkovým tvarohem. Pojďte si je se mnou upéct a počkat si u nich na první sněhové vločky!


🥐 1) Kynuté svatomartinské rohlíčky

Ingredience (na cca 20 rohlíčků)

  • 500 g hladké mouky

  • 250 ml vlažného mléka

  • 80 g cukru

  • 80 g másla (rozpuštěného)

  • 1 sáček sušeného droždí nebo 20 g čerstvého

  • 2 žloutky

  • špetka soli

  • kůra z ½ citronu

  • vejce na potření

  • rozinky nebo hřebíček na zdobení (3–5 ks na rohlíček)


Postup

  1. Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí se lžící cukru a nechte vzejít.

  2. Smíchejte mouku, cukr, citronovou kůru a sůl. Přidejte rozpuštěné máslo, žloutky a kvásek.

  3. Vypracujte hladké těsto a nechte 60 min kynout.

  4. Vykynuté těsto rozdělte na 2 bochánky, vyválejte dokola a rozdělte na jednotlivé trojúhelníky.

  5. Dle volby přidejte náplň, nebo jen potřete máslem se skořicí.

  6. Zaviňte od širší části a ohněte do tvaru podkovy.

  7. Potřete vejcem a ozdobte 3–5 rozinkami nebo hřebíčky 🐴 – vytvoříte tak symbol podkovy Martinova bílého koně. Nechte na plechu ještě chvíli nakynout.

  8. Pečte na 180 °C cca 15–18 minut.


✅ Tipy k náplním

  • Bez náplně: stačí zabalit potřené máslem a posypané skořicí 🧈✨

  • Tvarohová náplň (tip od Míši Rau):

    • 250 g tuhého tvarohu (ne z vaničky!)

    • 2–3 lžíce cukru

    • 1 žloutek

    • 1 lžíčka tekutého vanilkového aroma – pro opravdu výrazně lepší vůni i chuť!


🔢 Makroživiny (orientačně na 1 rohlíček – bez náplně):

  • Energetická hodnota: ~490 kJ (≈ 117 kcal)

  • Bílkoviny: 3,5 g

  • Tuky: 3,8 g

  • Sacharidy: 17,5 g

(S tvarohovou náplní připočítejte cca +1,2 g bílkovin, +0,8 g tuku a +1,5 g sacharidů.)


🥐 2) Křehké plněné svatomartinské rohlíčky

Ingredience (na cca 25 rohlíčků)

  • 350 g hladké mouky

  • 250 g másla (studeného) 🧈

  • 120 g zakysané smetany

  • špetka soli

  • moučkový cukr na obalení

Náplně (doporučené):

🍇 1) Domácí povidla

🌰 2) Vařená ořechová náplň

  • 150 g mletých vlašských ořechů

  • 80 g cukru

  • 50 ml mléka

  • špetka skořice

Postup

  1. Mouku, máslo a sůl zpracujte v drobenku, přidejte smetanu a rychle vypracujte těsto.

  2. Nechte 1 hodinu chladit.

  3. Vyválejte, nakrájejte na malé čtverce nebo trojúhelníčky a naplňte povidly či ořechy.

  4. Zarolujte do rohlíčků.

  5. Pečte na 170 °C cca 12–14 minut.

  6. Ještě teplé obalte v moučkovém cukru ✨


🔢 Makroživiny (orientačně na 1 rohlíček – povidlový):

  • Energetická hodnota: ~630 kJ (≈ 150 kcal)

  • Bílkoviny: 1,8 g

  • Tuky: 9,8 g

  • Sacharidy: 13 g

(Ořechová varianta: +2 g tuku, +0,8 g bílkovin navíc.)


🎉 Svatomartinská aktivita pro spálení energie

Svatomartinské rohlíčky představují opět jedno z těch kaloricky náročnějších jídel, a proto je dobré mít je "za odměnu". Zúčastněte se například místního lampionového průvodu jdoucího po stopách sv. Martina nebo jej pro děti uspořádejte.

  • Vytvořte jednoduchou trasu (1–2 km) osvětlenou lampionky nebo svíčkami ve skle.

  • Oblečte děti do teplého oblečení, uvařte čaj do termosky, zapalte dětem lampiony a vydejte se společně na večerní procházku.

  • Na několika stanovištích mohou děti hledat stopy podkov Martinova koně vytvořené bílou moukou, řešit úkoly nebo luštit malé hádanky.

  • Na konci děti čeká odměna - postava Martina na bílém koni - ať už dobrovolník v přestrojení nebo jen obrázek – a bedna plná rohlíčků pro všechny

  • Dospělí lampionovou procházkou spálí cca 400–500 kJ, děti okolo 250–350 kJ.

Vytvořte si a užijte dokonalou atmosféru, vnímejte hřejivá světýlka, dětský smích i zvídavost a ponořte se do listopadové romantiky a vůně čerstvě upečených svatomartinských rohlíčků… 🕊️✨



Tento článek vznikl ve spolupráci se Svaggy. Svaggy je služba na doručování jídla mezinárodní kuchyně po Praze, která dbá na Váš životní styl a zdraví skrze výživu. Autorkou článku je Jiřina Kotková, k výpočtu nutričních hodnot a výčtu možných alergenů byla použita AI. Obrázky jsou ilustrační, k jejich editaci byla taktéž použita AI. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Máte komentář? Podělte se o něj zde!