Datum 11.11. je pro mě už od dětství jedno z nejoblíbenějších nejen proto, že obsahuje tolik jedniček! Miluji svátek sv. Martina a legendy, které se k němu vážou, stejně jako tradice, které se znovu dodržují už nejen na českém venkově. V kuchyni v tomto období chystám obvykle hned dva druhy svatomartinských rohlíčků - křehké s povidlovou a ořechovou náplní, a kynuté vonící skořicí nebo plněné lahodným vanilkovým tvarohem. Pojďte si je se mnou upéct a počkat si u nich na první sněhové vločky!
🥐 1) Kynuté svatomartinské rohlíčky
✅ Ingredience (na cca 20 rohlíčků)
-
500 g hladké mouky
-
250 ml vlažného mléka
-
80 g cukru
-
80 g másla (rozpuštěného)
-
1 sáček sušeného droždí nebo 20 g čerstvého
-
2 žloutky
-
špetka soli
-
kůra z ½ citronu
-
vejce na potření
-
rozinky nebo hřebíček na zdobení (3–5 ks na rohlíček)
✅ Postup
-
Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí se lžící cukru a nechte vzejít.
-
Smíchejte mouku, cukr, citronovou kůru a sůl. Přidejte rozpuštěné máslo, žloutky a kvásek.
-
Vypracujte hladké těsto a nechte 60 min kynout.
-
Vykynuté těsto rozdělte na 2 bochánky, vyválejte dokola a rozdělte na jednotlivé trojúhelníky.
-
Dle volby přidejte náplň, nebo jen potřete máslem se skořicí.
-
Zaviňte od širší části a ohněte do tvaru podkovy.
-
Potřete vejcem a ozdobte 3–5 rozinkami nebo hřebíčky 🐴 – vytvoříte tak symbol podkovy Martinova bílého koně. Nechte na plechu ještě chvíli nakynout.
-
Pečte na 180 °C cca 15–18 minut.
✅ Tipy k náplním
Bez náplně: stačí zabalit potřené máslem a posypané skořicí 🧈✨
Tvarohová náplň (tip od Míši Rau):
250 g tuhého tvarohu (ne z vaničky!)
2–3 lžíce cukru
1 žloutek
1 lžíčka tekutého vanilkového aroma – pro opravdu výrazně lepší vůni i chuť!
🔢 Makroživiny (orientačně na 1 rohlíček – bez náplně):
-
Energetická hodnota: ~490 kJ (≈ 117 kcal)
-
Bílkoviny: 3,5 g
-
Tuky: 3,8 g
-
Sacharidy: 17,5 g
(S tvarohovou náplní připočítejte cca +1,2 g bílkovin, +0,8 g tuku a +1,5 g sacharidů.)
🥐 2) Křehké plněné svatomartinské rohlíčky
✅ Ingredience (na cca 25 rohlíčků)
-
350 g hladké mouky
-
250 g másla (studeného) 🧈
-
120 g zakysané smetany
-
špetka soli
-
moučkový cukr na obalení
✅ Náplně (doporučené):
🍇 1) Domácí povidla
-
ideálně z divokých trnek, nebo
-
pečená povidla ze špendlíků a mirabelek, která jsme dělali v létě
🌰 2) Vařená ořechová náplň
-
150 g mletých vlašských ořechů
-
80 g cukru
-
50 ml mléka
-
špetka skořice
✅ Postup
-
Mouku, máslo a sůl zpracujte v drobenku, přidejte smetanu a rychle vypracujte těsto.
-
Nechte 1 hodinu chladit.
-
Vyválejte, nakrájejte na malé čtverce nebo trojúhelníčky a naplňte povidly či ořechy.
-
Zarolujte do rohlíčků.
-
Pečte na 170 °C cca 12–14 minut.
-
Ještě teplé obalte v moučkovém cukru ✨
🔢 Makroživiny (orientačně na 1 rohlíček – povidlový):
-
Energetická hodnota: ~630 kJ (≈ 150 kcal)
-
Bílkoviny: 1,8 g
-
Tuky: 9,8 g
-
Sacharidy: 13 g
(Ořechová varianta: +2 g tuku, +0,8 g bílkovin navíc.)
🎉 Svatomartinská aktivita pro spálení energie
Svatomartinské rohlíčky představují opět jedno z těch kaloricky náročnějších jídel, a proto je dobré mít je "za odměnu". Zúčastněte se například místního lampionového průvodu jdoucího po stopách sv. Martina nebo jej pro děti uspořádejte.
Vytvořte jednoduchou trasu (1–2 km) osvětlenou lampionky nebo svíčkami ve skle.
Oblečte děti do teplého oblečení, uvařte čaj do termosky, zapalte dětem lampiony a vydejte se společně na večerní procházku.
-
Na několika stanovištích mohou děti hledat stopy podkov Martinova koně vytvořené bílou moukou, řešit úkoly nebo luštit malé hádanky.
-
Na konci děti čeká odměna - postava Martina na bílém koni - ať už dobrovolník v přestrojení nebo jen obrázek – a bedna plná rohlíčků pro všechny ✨
-
Dospělí lampionovou procházkou spálí cca 400–500 kJ, děti okolo 250–350 kJ.
Vytvořte si a užijte dokonalou atmosféru, vnímejte hřejivá světýlka, dětský smích i zvídavost a ponořte se do listopadové romantiky a vůně čerstvě upečených svatomartinských rohlíčků… 🕊️✨
Tento článek vznikl ve spolupráci se Svaggy. Svaggy je služba na doručování jídla mezinárodní kuchyně po Praze, která dbá na Váš životní styl a zdraví skrze výživu. Autorkou článku je Jiřina Kotková, k výpočtu nutričních hodnot a výčtu možných alergenů byla použita AI. Obrázky jsou ilustrační, k jejich editaci byla taktéž použita AI.

Žádné komentáře:
Okomentovat
Máte komentář? Podělte se o něj zde!