čtvrtek 27. března 2025

Archa chuti

Archa chuti (Ark of Taste) je globální iniciativa hnutí Slow Food, která se zaměřuje na identifikaci, dokumentaci a ochranu tradičních potravin, jež jsou ohroženy zánikem. Cílem je uchovat biodiverzitu a kulturní dědictví spojené s místními potravinami a tradičními výrobními postupy.


Archa chuti v České republice

V České republice se do Archy chuti dostalo několik tradičních produktů, které odrážejí bohatství místní gastronomie a kulturního dědictví. Některé z nich zahrnují:

Olomoucké tvarůžky: tento tradiční zrající sýr s výraznou vůní a chutí pochází z města Loštice nedaleko Olomouce. Jeho historie sahá až do 15. století a je jediným původním českým sýrem s chráněným označením původu. Je zejména vhodný při redukci váhy, kdy si chcete zamlsat, protože se řadí mezi nejméně kalorické sýry!


Všestarská cibule: specifická odrůda cibule pěstovaná v oblasti Všestar. Je ceněná pro svou jemnou chuť a vysokou kvalitu.

Výjimečnost Všestarské cibule se skrývá pod slupkou a spočívá v její chuti a nutričních hodnotách. Oproti běžným cibulím obsahuje o 25 % více železa, dvojnásobek niacinu (vitaminu B3). A to nejdůležitější, neobsahuje žádné škodlivé látky. Červená odrůda Lisa se pyšní krásnou barvou. U žluté cibule jsou charakteristické pravidelné kulovité nebo vejcovité tvary. V závislosti na odrůdě i lahodná, sladká nebo různě pálivá chuť. Obsahuje také cenné fytoncidy, které působí proti bakteriím, plísním a virům jako tzv. přírodní antibiotikum. Mezi oblíbené odrůdy patří Hybelle, Rockito či Hysinger.


Karlovarské oplatky: lázeňská specialita z Karlových Varů, tenké křupavé oplatky s různými náplněmi, které jsou oblíbené již od 18. století. Jsou specifické nejen svou vůní linoucí se ulicemi lázeňského města, ale i jemnou chutí a křehkostí podpořenou přídavkem místních léčivých minerálních pramenů.



Štramberské uši: sladké perníkové pečivo ve tvaru ucha pocházející z města Štramberk, spojené s místní legendou o Turcích a tradičně připravované při regionálních slavnostech, čerstvě plněné zejména lahodnou šlehačkou.


Pošumavská bramboračka: Češi jsou houbový národ, tak se tomu alespoň traduje během hlavní houbařské sezóny. Tradiční polévka z oblasti Pošumaví, připravovaná z brambor, sezónních hub a kořenové zeleniny, často dochucená majoránkou a česnekem v našem výčtu nemůže chybět. Vydatný pokrm v minulosti sloužil jako hlavní chod.


Valašský frgál: velký kulatý koláč z Valašska s průměrem až půl metru, tradičně plněný hruškovými povidly, tvarohem nebo mákem. Původně byl pečen při slavnostních příležitostech, dodnes je v kraji podáván na svatbách, křtinách a dalších významných oslavách. Pravý frgál poznáte mj. podle toho, že obsahuje pouze jednu náplň rozetřenou na velmi slabém kynutém těstě, kdy je koláč téměř bez okrajů.


Chodské koláče: sladké pečivo z Chodska, zdobené tvarohem, mákem a povidly, často s ornamentálními vzory. Jsou nedílnou součástí místních folklórních slavností. V pravých chodských koláčích nikdy nenajdete marmeládu.


Pardubický perník: tradiční perník z Pardubic, známý svou bohatou chutí a rozmanitými tvary, jehož počátky sahají až do 16. století mistrů perníkářů. Často je zdobený barevnou polevou a je oblíbeným suvenýrem. Dělí se na dva základní druhy – sendvičový výrobek, plněný marmeládami nebo tukovými náplněmi a politý polevou tukovou nebo čokoládovou; a vykrajovaný figurální perník bez náplně, bohatě zdobený cukrovou polevou, který může mít i trojrozměrný tvar (chaloupka, košík apod.). Jeho výroba spočívá v rozfázování přípravy těsta a jeho dlouhém zrání, které zajistí, že perník zůstává velmi dlouho po upečení měkký a voňavý.


Znojemské okurky: nakládané okurky ze Znojma, proslulé svou dokonalou křupavostí a specifickou chutí díky tradičnímu nálevu s koprem a kořením.


Jihočeská kulajda: hustá polévka z jižních Čech, připravovaná z hub, brambor, aromatického kopru a zjemněná smetanou. Často se podává s vejcem.


Moravské lokše: tradiční bramborové placky z Moravy, připravované z vařených brambor a mouky. Často se podávají namísto těžkých knedlíků jako odlehčená příloha k pečené huse nebo kachně při svatomartinských slavnostech, ale jako sladká varianta mohou být také plněny povidly či mákem.


Karlovarský knedlík: speciální druh knedlíku pocházející z Karlových Varů, připravovaný z rohlíků, vajec a bylinek. Díky své lehké a nadýchané konzistenci je oblíbenou přílohou k omáčkám a pečenému masu. Má výraznější chuť a na pohled zajímavou mozaiku zdobící slavnostní pokrmy jako například tradiční svíčkovou na smetaně.


Pražská šunka: jemná vepřová šunka s charakteristickou růžovou barvou a jemnou chutí, tradičně podávaná s křenem a chlebem. Její výroba má dlouhou tradici a je považována za delikatesu nejen v Praze.


Třeboňský kapr: kapr z oblasti jihočeského města Třeboně, známý svou vysokou kvalitou díky tradičnímu chovu v místních rybnících. Často se podává smažený během vánočních svátků, ale i v jiných úpravách po celý rok.


Krkonošské kyselo: tradiční polévka z Krkonoš, připravovaná z chlebového kvásku, hub, brambor a vajec. Má charakteristickou kyselou chuť a je oblíbená pro svou sytost a výživnost, která pomáhala v minulosti chudý horský kraj a jeho lid udržet při síle zejména v dlouhých zimních obdobích.



Význam ochrany tradičních potravin

Ochrana těchto tradičních potravin má několik důležitých aspektů:

  • Kulturní dědictví: Tradiční potraviny jsou nositeli historie a kultury regionu. Jejich zachování pomáhá udržovat místní identity a tradice.
  • Biodiverzita: Uchovávání tradičních odrůd a produktů přispívá k biologické rozmanitosti, což je klíčové pro udržitelnost zemědělství a ekosystémů.
  • Ekonomický přínos: Podpora tradičních produktů může stimulovat místní ekonomiku, cestovní ruch a malé producenty.

Jak můžete přispět k ochraně tradičních potravin?

  • Nakupujte lokálně: Podporujte místní farmáře a výrobce nákupem jejich produktů.
  • Vzdělávejte se a sdílejte znalosti: Učte se o tradičních potravinách a sdílejte tyto informace s ostatními, abyste zvýšili povědomí o jejich hodnotě.
  • Zapojte se do komunitních aktivit: Účastněte se místních trhů, festivalů a workshopů zaměřených na tradiční potraviny a řemesla.

Ochrana tradičních potravin je společným úsilím, které vyžaduje angažovanost jednotlivců, komunit i organizací. Díky tomu můžeme zachovat bohatství chutí a tradic i pro budoucí generace!


Jaké jsou vaše oblíbené tradiční lokální potraviny, jejichž chuť by dle Vás neměla nikdy být zapomenuta? Sdílejte své tipy do komentářů, těšíme se na ně!


Tento článek vznikl ve spolupráci se Svaggy. Svaggy je služba na doručování jídla mezinárodní kuchyně po Praze, která dbá na Váš životní styl a zdraví skrze výživu. Autorkou článku je Jiřina Kotková. Obrázky jsou ilustrační, k editaci nebo tvorě některých byla použita AI. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Máte komentář? Podělte se o něj zde!