pondělí 7. dubna 2025

Coleslaw - oblíbený salát v jarním kabátku

Když se řekne coleslaw, většina z nás si vybaví krémový, křupavý salát, který oživí každé grilování nebo obědový talíř. Ale když teď z jara použijeme mladé hlávkové zelí, které se dá v tuto dobu dobře pořídit na farmářských trzích, coleslaw povýšíme na úplně novou úroveň. Mladé zelí má totiž spoustu výhod – je jemnější, sladší, snadněji stravitelné a nepotřebuje dlouhé proležení, aby krásně změklo. Navíc si uchovává více vitamínu C, vlákniny a přírodní šťavnatosti, která se v kombinaci s jogurtovo-majonézovou zálivkou dokonale rozvine. Výsledkem je překvapivě lehký, svěží a harmonicky vyvážený salát, který se hodí ke všemu – od sendviče po slavnostní večeři. Nebo jen tak, na smlsnutí!



📜 Od římských císařů po americký barbecue

Málokdo tuší, že kořeny coleslawu sahají až do starověkého Říma, kde si lidé pochutnávali na jemně nakrouhaném zelí s octem, kořením a vaječnou zálivkou. Tehdejší kuchaři už dobře věděli, jak osvěžující může být jednoduchý zelný salát.

O mnoho století později, v 17. století, přinesli nizozemští přistěhovalci svůj oblíbený „koolsla“ – tedy zelný salát – do Nového světa. Slovo "kool" znamená zelí, "sla" je zkráceně salát. Američané ho později poangličtili na coleslaw. A tady začala jeho hvězdná kariéra.

🍗 Americký sen v misce

Ve Spojených státech se coleslaw brzy zabydlel jako nepostradatelný doplněk ke smaženému kuřeti, hamburgerům a barbecue. Svou oblibu si získal nejen pro chuť, ale i praktičnost – vydrží čerstvý i několik hodin, a čím déle odpočívá, tím je lepší.

🥬 Zelí, které má styl

Dnešní coleslaw se už dávno neomezuje jen na bílou klasiku. Může být:

  • barevný (s červeným zelím nebo mrkví),

  • křupavý (s jablky, ořechy či celerem),

  • nebo i odlehčený (např. s jogurtem místo majonézy).

Bez ohledu na variantu, vždy spojuje jednu věc: čerstvost, křupavost a tu specifickou kombinaci sladké, kyselé a krémové chuti, která roztancuje chuťové pohárky.

💡 Tip: Nech ho odležet!

Chcete coleslaw jako z bistra? Dejte mu čas! Nejlepší je po několika hodinách v lednici, kdy se chutě propojí a zelí mírně změkne, ale zůstane krásně křupavé.


🥗 Coleslaw z mladého zelí – s majonézou a jogurtem

Ingredience (na 4 porce):

  • 500 g mladého bílého zelí, nakrouhaného najemno

  • 1 větší mrkev (cca 100 g), nastrouhaná

  • 1 malá červená cibule (cca 50 g), nakrájená na tenké proužky

  • 50 g majonézy

  • 50 g bílého jogurtu (ideálně řeckého nebo plnotučného pro krémovější chuť)

  • 1 lžička cukru (cca 5 g)

  • 1 lžíce jablečného octa (cca 10 ml)

  • 1 lžička dijonské hořčice (cca 5 g)

  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Nakrouhejte zelí najemno a promačkejte ho rukama – změkne a pustí trochu šťávy.

  2. Přidejte nastrouhanou mrkev a cibuli.

  3. V misce smíchejte majonézu, jogurt, cukr, ocet a hořčici – vznikne jemná zálivka.

  4. Ochuťte solí a pepřem dle vlastní preference.

  5. Promíchejte zeleninu se zálivkou a nechte alespoň 30 minut odležet v lednici, ideálně ale několik hodin – chutě se krásně propojí.


🧪 Výživové hodnoty (na 1 porci ze 4):

Energie155 kcal (647 kJ)
Bílkoviny1,8 g
Tuky13,6 g
Sacharidy5,7 g (z toho cukry cca 3,7 g)
Vlákninacca 2,5 g
(Hodnoty jsou orientační a počítány na základě běžných výrobků.)

✨ Další tipy:

Vyzkoušejte vynechat dijonskou hořčici a místo jogurtu a majonézy přidejte do směsi šlehačku. Salátek bude ještě jemnější a neodolatelně lahodný.


Jakou verzi oblíbeného salátu si dnes připravíte? A s čím ho jíte nejraději? Další jarní tipy a recepty budou brzy následovat zde na blogu, sledujte nás dál ;)



Tento článek vznikl ve spolupráci se Svaggy. Svaggy je služba na doručování jídla mezinárodní kuchyně po Praze, která dbá na Váš životní styl a zdraví skrze výživu. Autorkou článku je Jiřina Kotková, k výpočtu nutričních hodnot a výčtu možných alergenů byla použita AI. Obrázky jsou ilustrační, k jejich editaci byla taktéž použita AI. 





Žádné komentáře:

Okomentovat

Máte komentář? Podělte se o něj zde!